Tiimin ytimessä

Mistä on hyvä tiimi tehty? Miten hanketyössä onnistutaan? Kuinka neljä toisilleen (melkein) tuntematonta ihmistä pystyy puolessatoissa vuodessa hioutumaan toimivaksi tiimiksi ja saavuttamaan hankkeelle asetetut tavoitteet?

Hanketyö itsessään asettaa työlle ja työntekijöille omanlaisiaan vaatimuksia. Työtä on enemmän kuin ikinä ehtii tehdä, joten tärkeää on tavoitteiden määrittely ja tehtävien priorisointi. Jokaista hyvää ideaa ei voi lähteä toteuttamaan, mutta toisaalta pitää uskaltaa ideoida ja visioida, jotta hanketyön tulokset eivät jää lässähtäneeksi pannukakuksi.

Tartu tarinaan -hankkeen työntekijät eli tuttavallisemmin Tarinatiimi tapasi toisensa ensimmäistä kertaa syyskuun alussa, ja koska hankkeen syksyn tavoitteiden ja aikataulujen osalta tehtävää riittää, piti työhönkin päästä nopeasti käsiksi. Miten siis pitää ihka ensimmäinen tiimipalaveri? Aloitetaanko kalvosulkeisilla, hankkeen tavoitteiden ruotimisella vai kalenterin täyttämisellä erilaisista palavereista ja deadlineista? Käydäänkö tiukka esittelykierros ja jaetaan jokaiselle tehtävät ja vastuut?

Kun tiimipäivää on toteuttamassa kaksi pedagogia, jotka ovat olleet pitämässä lasten ensimmäistä esikoulupäivää ja ryhmäyttämässä osittain toisilleen tuntemattomia 6-vuotiaita, oli toteutustapakin hieman erilainen. Ennen turhia esittelyjä tai small talk -puheita laitoimme munakellon tikittämään ja tehtävänä oli keksiä mahdollisemman monta meitä neljää yhdistävää tekijää. Virallisen esittelykierroksen hoidimme tässäkin blogissa tutuksi tulevan kysymyspatteriston avulla ja jokainen sai suositella muille tiimiläisille lukemista. Askartelimme myös kukin oman puhekuplamme lukemisen merkityksestä.

Ruuan äärellä ihminen rentoutuu, joten kesken palaverin joimme kahvit ja teet ja söimme syksyistä omenapiirakkaa. Samalla kävimme läpi Enneagrammi-testin meille antamia tiimityyppejä ja pohdimme, mitä jokainen tiimiin tuo ja mitkä roolit ja tehtävät jäävät hankkeen ohjausryhmän hoidettaviksi. Oli mielenkiintoista huomata, että tiimityyppimme menivät osittain ristiin ja lomittain. Tässä onkin varmasti yksi tiimin sekä vahvuus että mahdollinen salakavala ansa. Onneksi meillä tosiaan on ohjausryhmällisen verran asiantuntijoita ja laadunvalvojia työtämme täydentämässä!

Viimeisenä kohtana päivän ohjelmassa oli salaperäinen tiimiytymistehtävä, jolle oli annettu tarkka aikataulu ja varoitus, että tulemme poistumaan neljän seinän sisältä. Reippaan pienen kävelyn jälkeen Tarinatiimi olikin ensimmäisen todellisen haasteensa edessä, kun tehtäväksi tuli timantin ryöstäminen tunnissa Way Outin Diamont Heist -pakohuoneesta. Pakohuonepeli osoittautui erinomaiseksi tiimiytymistehtäväksi ja osoitti myös, että meillä on dreamteamin aineksi käsissämme. Sen lisäksi, että viihdyimme mainiosti pelin tiimellyksissä ja saimme arvokkaan yhteisen kokemuksen tiimin reppuun, näin hankevastaavan roolissa sain arvokkaan havainnoin siitä, että jokainen kantoi kortensa kekoon ja eteenpäin pääsimme usein juuri yhteistyöllä. Vaikka timantti jäikin tällä kertaa ryöstämättä (emme nimittäin ole näköjään rikollisliigan veroisia kassakaapin tiirikoimistaidoiltamme), niin pelistä jäänyt draivi toivottavasti jäi päälle ja auttaa meitä muuttamaan jatkossakin timanttiset ideat rautaisiksi käytännön sovelluksi.