Lukuvinkit A:sta Ö:hön!

Pitäisi lukea, mutta mitä, miksi ja missä ihmeen välissä?!? Tänne olemme koonneet Tarinatiimin jo julkaistut Lukuvinkit A:sta Ö:hön, joiden avulla on helppo lähteä liikkeelle, jos ei tiedä, mistä alottaisi tai minkä takia. Julkaisemme uuden Lukuvinkit joka lauantaina Facebookissa.

A

Automatkat. Loistava hetki lukemiseen on esimerkiksi automatkoilla. Perinteisen kirjan lisäksi takapenkki saattaa viihtyä äänikirjojen parissa.

 

B

Blogit. Tiesitkö, että useissa blogeissa vinkataan uusista lastenkirjoista? Samoin kirjastojen sivuilta voi löytyä kirjavinkkejä eri-ikäisille. Kun löytyy lasta kiinnostava kirja, on lukemaan opettelu tai kirjan kuuntelu yleensä mielekkäämpää kuin vähemmän kiinnostavan kirjan kohdalla. Kannattaa siis käyttää vähän aikaa ja vaivaa, että löydätte juuri teidän perheelle sopivat kirjat. Kirjavinkkejä antavista blogeista kannattaa kurkata vaikkapa Lastenkirjahyllyn ja Luetaanko tämä?

C

Minna Canth.  19.3 vietettään Minna Canthin, tasa-arvon päivää. Vuonna 2019 Minna Canthin syntymästä tuli kuluneeksi 175 vuotta ja hän on toistaiseksi ainoa suomalaisnainen, joka on saanut oman liputuspäivän. Tämän vuoden lokakuussa julkaistaan Leena Virtasen kirjoittama lapsille suunnattu tietokirja MINNA! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot, jonka avulla lapset pääsevät tutustumaan historiamme supernaiseen ja joka saa niin pienet kuin suuremmatkin lukijat pohtimaan tasa-arvoa ja ihmisarvoa. Lukuhahmomme Luku-Tieto ei malta odottaa kirjan saapumista kirjastoon ja onkin varmasti ensimmäisten joukossa sen sieltä lainaamassa! Tämä kirja on yksi esimerkki kirjoista, joiden avulla on helppo muodostaa silta lapsen ja historiamme väliin. Kirjat ovat helppo tapa tutustuttaa lapset esimerkiksi historiamme merkittäviin tapahtumiin, henkilöihin ja juhlapyhiin.

Dekkarit. Oletteko tutustuneet lastendekkareihin? Lapsille suunnatut helppolukuiset dekkarit sopivat niin lukemaan harjoittelevalle kuin myös yhteisiin lukuhetkiin. Lajityypiltään dekkari sopii loistavasti hiljattain lukutaidon haltuun ottaneille, kun koukuttava juoni imaisee mukaansa! Ainakin monelle vanhemmalle on varmasti tuttuja Viisikot ja Mestarietsivät. Kirjastosta kannattaa kysyä vinkkiä myös uusista, nykypäivän lasten dekkareista. Ja miksei sitä kannata välillä vaikka itse tarttua kutkuttavaan jännitysromaanin, samalla lapselle tulee näytettyä lukevan aikuisen mallia!

E

Elämys. Kirjojen avulla tarjoat lapselle ainutlaatuisia elämyksiä! Sen lisäksi, että ne herättävät tunteita, välittävät tietoa maailmasta, tarjoavat samaistumiskohteita, ovat kirjat usein myös kuvituksensa puolesta sykähdyttävä taide-elämys! Lukuhahmoistamme Taiteilija Luku-Taito suositteleekin erityisesti pienempien lasten kanssa herättelemään lukuintoa kirjojen kuvitusta tutkimalla. Kirjastossa on helppo ottaa selvää, mitkä kirjat ja millanen kuvitus on teidän perheessänne hitti!

Facetime. Nykyaikana iltasatu ei ole enää kiinni siitä, onko fyysisesti läsnä vai ei! Kirjaa voi lukea vaikkapa Facetimen tai WhatsAppin videosovelluksen kautta. Jos olet siis sinä tai puolisosi on reissussa tai lapsen vanhemmat eivät asu samassa taloudessa, voi mukana arjessa silti olla lukemalla vaikkapa iltasadun verkon välityksellä. Jos joutuu lähtemään pitemmäksi ajaksi reissuun tai on muutoin pois kotoa, voi myös nauhoittaa tai videoida muutaman lapsen lempisadun. Ne tuovat kummasti lohtua, jos äiti- tai isä-ikävä yllättää. Tai miksei voi pyytää myös isovanhempia, kummeja tai muita läheisiä aikuisia lukijoiksi!